Notícies

Un total de 35 produccions competiran a la 6a edició dels Premis Gaudí el proper 2 de febrer

Opten al Premi Gaudí a la Millor Pel·lícula els títols Barcelona, nit d'estiuFill de CaínLa plaga, i Tots volem el millor per a ella.

Els nominats al Gaudí a Millor Director són Neus Ballús; Jordi Cadena; Mar Coll i Àlex i David Pastor.

Los últimos días, dirigida per Àlex i David Pastor, és la favorita amb 11 nominacions, i la segueixen amb 8 Tots volem el millor per a ella i Fill de Caín.

Els vots de 334 acadèmics decidiran les 21 estatuetes.

Divendres 3 de gener s'han donat a conèixer les nominacions dels VI Premis Gaudí, en una lectura pública a l'Auditori de La Pedrera a càrrec dels actors i acadèmics Lluïsa Castell i Lolo Herrero. 35 produccions de les 91 inscrites han estat finalment nominades en alguna de les 21 categories dels premis de l'Acadèmia del Cinema Català.El dilluns 13 de gener comença la segona volta de votacions i la cursa definitiva als guardons, que es lliuraran el 2 de febrer al Barcelona Teatre Musical (BTM) en una gala retransmesa per TV3 i presentada per Àngel Llàcer. La foto de família dels nominats als VI Premis Gaudí tindrà lloc el dimarts 14 de gener a les 11.30 hores al Palauet Albéniz de Barcelona, en un acte presidit per l'Excm. Sr. Xavier Trias, Alcalde de Barcelona.

Han participat a la sisena edició dels Premis Gaudí 91 produccions, de les quals 43 llargmetratges, entre pel·lícules en llengua catalana (13), no catalana (20) i europees (10); 17 pel·lícules documentals, 9 pel·lícules per a televisió, 10 curtmetratges seleccionats per un Jurat qualificat i 11 pel·lícules que compten amb la participació de talent català. Enguany no s'ha presentat cap pel·lícula en la categoria d'animació.

Opten al Premi Gaudí a la Millor Pel·lícula quatre títols, Barcelona, nit d'estiu, dirigida per Dani de la Orden i escrita per Eric Navarro, Eduard Sola i Daniel González; Fill de Caín, dirigida per Jesús Monllaó Plana i escrita per Sergio Barrejón i David Victori; La plaga, dirigida per Neus Ballús, i escrita per Neus Ballús i Pau Subirós, i Tots volem el millor per a ella, dirigida per Mar Coll i escrita per Mar Coll i Valentina Viso.

Los últimos días, amb 11 nominacions, és la pel·lícula que opta a més estatuetes, entre les quals es troben la de Millor pel·lícula en llengua no catalana, Millor direcció i Millor guió. La segueixen Fill de Caín i Tots volem el millor per a ella, ambdós títols amb 8 nominacions, i el ranquing continua amb Grand Piano (amb 6 nominacions), La plaga i La por (amb 5 nominacions), Història de la meva mort (amb 4 nominacions), Barcelona, nit d'estiu, El cuerpo i Món petit (amb 3 nominacions), Ayer no termina nunca, El muerto y ser feliz i La Estrella (amb 2 nominacions).

Neus Ballús per La plaga; Jordi Cadena per La por; Mar Coll per Tots volem el millor per a ella i Àlex i David Pastor per Los últimos días, competeixen en la categoria de Millor Director. Les nominades en la categoria de Millor Protagonista Femenina són Nora Navas per Tots volem el millor per a ella; Candela Peña per Ayer no termina nunca; Vicky Peña per Un berenar a Ginebra i Ingrid Rubio per La Estrella. Els nominats a Millor Protagonista Masculí són Javier Cámara per Ayer no termina nunca; Eduard Fernández per Todas las mujeres; José Sacristán per El muerto y ser feliz i David Solans per Fill de Caín.

L'Acadèmia del Cinema Català compta amb 369 acadèmics, 334 dels quals tenen dret a vot i escolliran els guanyadors dels VI Premis Gaudí 2014.

En el transcurs de la gala de lliurament dels VI Premis Gaudí, el proper 2 de febrer al BTM, l'actriu Julieta Serrano rebrà el guardó honorífic que cada any atorga l'Acadèmia del Cinema Català, i que a partir d'aquest any s'anomena Premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter, en homenatge permanent a qui va dedicar la vida al cinema, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort.

 

Nominats als VI Premis Gaudí 2014


1. Millor pel·lícula
BARCELONA, NIT D'ESTIU, direcció de Dani de la Orden, guió d'Eric Navarro, Eduard Sola i Daniel González, i produïda per Pilar Montoliu, Sábado Películas i El Terrat de Produccions, amb la participació de Televisió de Catalunya.
FILL DE CAÍN, direcció Jesús Monllaó Plana, guió de Sergio Barrejón i David Victori, i produïda per Life & Pictures, Fosca Films S.L., Salto de Eje P.C., Televisió de Catalunya, amb la participació de TVE.
LA PLAGA, guió i direcció de Neus Ballús, i produïda per Pau Subirós, El Kinògraf S.L., Televisió de Catalunya i ARTE France.
TOTS VOLEM EL MILLOR PER A ELLA, direcció de Mar Coll, guió de Mar Coll i Valentina Viso, i produïda per Escándalo Films S.L, Televisió de Catalunya, amb la participació TVE.

2. Millor pel·lícula en llengua no catalana
EL CUERPO, direcció d'Oriol Paulo, guió d'Oriol Paulo i Lara Sendim, i produïda per Rodar y Rodar Cine, Antena 3 i Televisió de Catalunya.
EL MUERTO Y SER FELIZ, direcció de Javier Rebollo, guió de Javier Rebollo, Lola Mayo i Salvador Roselli, i produïda per Icónica, Eddie Saeta, Lolita Films, amb la participació de Televisió de Catalunya i TVE.
GRAND PIANO, direcció d'Eugenio Mira, guió de Damien Chazelle, i produïda per Nostromo Pictures, Nostromo Canarias 1, Grand Piano Productions, Atresmedia Cine, Telefónica Producciones, amb la participació de Televisió de Catalunya.
LOS ÚLTIMOS DÍAS, guió i direcció d'Àlex i David Pastor, i produïda per Morena Films, Rebelión Terrestre Film, Antena 3 Films, Les Films du Lendemain i Televisió de Catalunya.

3. Millor director
Neus Ballús per LA PLAGA
Jordi Cadena per LA POR
Mar Coll per TOTS VOLEM EL MILLOR PER A ELLA
Àlex i David Pastor per LOS ÚLTIMOS DÍAS

4. Millor guió
Neus Ballús i Pau Subirós per LA PLAGA
Jordi Cadena i Núria Villazán per LA POR
Mar Coll i Valentina Viso per TOTS VOLEM EL MILLOR PER A ELLA
Àlex i David Pastor per LOS ÚLTIMOS DÍAS

5. Millor protagonista femenina
Nora Navas per TOTS VOLEM EL MILLOR PER A ELLA
Candela Peña per AYER NO TERMINA NUNCA
Vicky Peña per UN BERENAR A GINEBRA
Ingrid Rubio per LA ESTRELLA

6. Millor protagonista masculí
Javier Cámara per AYER NO TERMINA NUNCA
Eduard Fernández per TODAS LAS MUJERES
José Sacristán per EL MUERTO Y SER FELIZ
David Solans per FILL DE CAÍN

7. Millor direcció de producció
Josep Amorós per LOS ÚLTIMOS DÍAS
Aritz Cirbián per OTEL·LO
Oriol Maymó per MÓN PETIT
Ivan S. Mas per FILL DE CAÍN

8. Millor pel·lícula documental
BAJARÍ, guió i direcció d'Eva Vila, i produïda per Lastor Media, Cromosoma S.A., Televisió de Catalunya, Eva Vila Purtí, Fundació Privada IDEC, amb la participació de TVE.
ELS RECORDS GLAÇATS, guió i direcció d'Albert Solé, i produïda per Minimal Films, TVE i Televisió de Catalunya.
MÓN PETIT, direcció de Marcel Barrena, guió de Marcel Barrena, Víctor Correal i Adrià Cuatrecases, i produïda per Umbilical Produccions, Corte y Confección de Películas, Televisió de Catalunya, amb la participació de TVE i Canal +.
SERRAT Y SABINA, EL SÍMBOLO Y EL CUATE, guió i direcció de Francesc Relea, i produïda per Lastor Media, Whatsupdoc, TVE, amb la participació de Canal +.

9. Millor curtmetratge
GODKA CIRKA (Un forat al cel), guió i direcció d'Àlex Lora i Antoni Tabaldi, produïda per Inicia Films.
LA GALLINA, guió i direcció de Manel Raga, produïda per Escándalo Films.
SEQUENCE, guió i direcció de Carles Torrens, produïda per Fortress Feature i distribuïda per Marvin&Wayne-Short Film Distribution.
WINGS, guió i direcció de José Villalobos, produïda per Full Emotions.

10. Millor pel·lícula per a televisió
CARTA A EVA, direcció d'Agustí Villaronga, guió d'Alfred Pérez, Roger Danès i Agustí Villaronga, produïda per Copia Cero, Televisió de Catalunya i TVE.
CONCEPCIÓN ARENAL, LA VISITADORA DE PRESONS, direcció de Laura Mañá, guió de Rafa Russo i Laura Mañá, produïda per Distinto Films, Zenit TV, Televisió de Catalunya i TVE.
DESCLASSIFICATS, direcció d'Abel Folk i Joan Riedweg, guió de Pere Riera, i produïda per Serveis de l'espectacle Focus i Televisió de Catalunya.
OLOR DE COLÒNIA, direcció de Lluís M. Güell, guió de Toni Cabré, Laia Aguilar i Anna Fité, i produïda per Diagonal Televisió i Televisió de Catalunya.

11. Millor direcció artística
Alain Bainée per MINDSCAPE
Balter Gallart per LOS ÚLTIMOS DÍAS
Sylvia Steinbrecht per 3 BODAS DE MÁS
Sebastian Vogler i Mihnea Mihailescu per HISTÒRIA DE LA MEVA MORT

12. Millor actriu secundària
Carmen Machi per LA ESTRELLA
Maria Molins per FILL DE CAÍN
Àgata Roca per TOTS VOLEM EL MILLOR PER A ELLA
Clara Segura per TOTS VOLEM EL MILLOR PER A ELLA

13. Millor actor secundari
José Coronado per FILL DE CAÍN
Pau Durà per TOTS VOLEM EL MILLOR PER A ELLA
Sergi López per ISMAEL
Ramon Madaula per LA POR

14. Millor muntatge
Bernat Aragonès per FILL DE CAÍN
Neus Ballús i Domi Parra per LA PLAGA
David Gallart per LA POR
Elena Ruiz i Albert Gutiérrez per BARCELONA, NIT D'ESTIU

15. Millor música original
Joan Dausà per BARCELONA, NIT D'ESTIU
Víctor Reyes per GRAND PIANO
Pau Vallvé per MÓN PETIT
Fernando Velázquez per LOS ÚLTIMOS DÍAS

16. Millor fotografia
Daniel Aranyó per LOS ÚLTIMOS DÍAS
Diego Dussuel per LA PLAGA
Sergi Gallardo per LA POR
Jimmy Gimferrer per HISTÒRIA DE LA MEVA MORT

17. Millor vestuari
Núria Anglada per FILL DE CAÍN
Patricia Monné per GRAND PIANO
Lourdes Pérez i Rosa Tharrats per HISTÒRIA DE LA MEVA MORT
Olga Rodal per LOS ÚLTIMOS DÍAS

18. Millor so
Albert Manera, Isaac Bonfill, Oscar Grau i Marc Orts per FILL DE CAÍN
Albert Manera, James Muñoz i José A. Manovel per GRAND PIANO
Albert Manera, Oriol Tarragó i David Calleja per EL CUERPO
Licio Marcos de Oliveira, Oriol Tarragó i David Calleja per LOS ÚLTIMOS DÍAS

19. Millors efectes especials/digitals
Lluís Castells (Fassman); Lluís Rivera (In Extremis Film Service); David Martí i Montse Ribé (DDT) per EL CUERPO
Lluís Rivera, Pablo Perona, Juanma Nogales, Jon Aguirre, Manuel Ramírez i Isidro Jiménez per LOS ÚLTIMOS DÍAS
Àlex Villagrasa i Raul Romanillos per GRAND PIANO
Mister X, Cúbica User T38, DDT (David Martí i Montse Ribé) per MAMA

20. Millor maquillatge i perruqueria
Laura Bruy i Txus González per TOTS VOLEM EL MILLOR PER A ELLA
Ana López-Puigcerver i Belén López-Puigcerver per GRAND PIANO
Patricia Reyes per LOS ÚLTIMOS DÍAS
Mariona Trias i Lluís Soriano per HISTÒRIA DE LA MEVA MORT

21. Millor pel·lícula europea
AMOUR (Amor), guió i direcció Michael Haneke, i produïda per Les Films du Losange, X-Filme Creative Pool / Wega Film / France 3 Cinéma, ARD Degeto, Bayerischer Rundfunk, Westdeutscher Rundfunk, Canal + i France Télévisions. França, Alemanya i Àustria.
HANNAH ARENDT, direcció Margarethe von Trotta, guió de Pam Katz i Margarethe von Trotta, i produïda per Heimatfilm Amour Fou, Luxembourg MACT Productions Sophie Dulac Productions, Metro Communications ARD Degeto Film, Bayerischer Rundfunk i Westdeutscher Rundfunk. Alemanya, Luxemburg i França.
LA HERIDA, direcció Fernando Franco, guió de Fernando Franco i Enric Rufas, i produïda per Elamedia, Encanta Films, Etb (Euskal Telebista), Kowalski Films i Pantalla Partida Producciones. Espanya.
LA VIE D'ADÈLE (La vida de Adèle), direcció Abdellatif Kechiche, guió d'Abdellatif Kechiche i Ghalya Lacroix a partir de la novel•la gràfica de Julie Maroh, i produïda per Wild Bunch, Quat'sous Films, France 2 Cinéma, Scope Pictures, Vértigo Films, RTBF, Canal + i CNC. França.

El recompte de vots de la primera volta de votacions dels VI Premis Gaudí ha estat certificat pel Sr. Juan Antonio Andújar Hurtado - Notari de Barcelona, a Barcelona, 31 de desembre de 2013.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat