Notícies

Nou acord per al foment de l'audiovisual català

Dijous 29 de gener, el President Mas formalitza amb la seva signatura  un acord per al foment de l'audiovisual català entre el Departament de Cultura, PROA i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. 

El Palau de la Generalitat ha acollit la signatura de l'acord que també han subscrit Francesc Homs, conseller de la presidència i de Cultura, en nom del Departament de Cultura, a través del President de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Jordi Sellas, el President de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), BrauliDuart, i el President de PROA, la federació formada per les associacions catalanes de producció audiovisual, Raimon Masllorens. 

L'acord preveu una inversió de 25 milions d'euros, que seran destinats a la producció d'obres cinematogràfiques i audiovisuals. L'objecte de l'acord és establir les bases per al desenvolupament i la coordinació de les polítiques del Departament de Cultura, a través de l'ICEC, en matèria de promoció i protecció del sector audiovisual i de producció d'obres i continguts audiovisuals i les de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en matèria d'inversió en la producció d'obres audiovisual europees i catalanes. 

L'acord que té validesa fins el 31 de desembre del 2015 preveu els següents compromisos:

Per part del Departament de Cultura
 
El Departament de Cultura invertirà 15 milions d’euros per al foment de la indústria audiovisual. D’aquests 15 milions, 5 milions provenen del Fons per al Foment de la producció d’obres cinematogràfiques i audiovisuals; i 10 milions de l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector audiovisual i la difusió cultural digital.
 
Per part de la CCMA
 
La CCMA nvertirà 10 milions d’euros en la producció de projectes d’obres audiovisuals catalanes de ficció, animació i documental. Aquesta inversió serà fixa sempre que la CCMA aconsegueixi 70 milions d’euros en ingressos publicitaris. En el cas que no s’arribi a la xifra de 70 milions d’euros, la CCMA invertirà 7 milions d’euros més una quantitat variable en funció dels ingressos per publicitat. 
 
Per part de PROA
 
PROA es compromet a fer difusió de l’acord entre tots els seus associats i el sector de l’audiovisual per donar a conèixer l’impuls del foment a la producció audiovisual. Abans de finalitzar el primer semestre del 2015 i un cop s’hagin aprovat el Reglament de l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques per al foment del sector audiovisual i per a la difusió cultural digital, i el Decret que regula el destí de la recaptació d’aquest impost, els responsables de l’acord establiran les actuacions i els mecanismes que permetran l’acompliment dels objectius. Una comissió formada per un representant del Departament de Cultura, un de PROA i un altre de la CCMA serà l’encarregada del seguiment i compliment dels objectius de l’acord.

El President Artur Mas, en el decurs de la signatura, ha subrallat que l'acte és una mostra més de "la suma d'esforços" del sector que ha estat capaç de "remuntar la situació". El cap de l'Executiu ha afegit que l'audiovisual "no és un sector més de producció del país", ja que permet "explicar-nos i donar-nos a conèixer arreu del món". 

Aquest nou conveni arriba després de l'aprovació per part del Parlament de Catalunya de la Llei 15/2014 el 4 de desembre de 2014 sobre l'impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electrònqiues i de foment del sector audiovisual i per la difusió cultural digital que ha de portar a la provisió de nous fons per enfortir i ajudar a la producció pròpia, consolidant i fent més competitiu el sector audiovisual català.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat