Notícies

La Filmoteca rep el fons documental del cineasta Jaime Camino

filmoteca camino

El conseller de Cultura, Santi VilaTeo Camino i Rodés, en representació del seu pare Jaime Camino, signant l’acord de donació del fons documental del director de cinema i guionista a la Filmoteca de Catalunya.

La Filmoteca de Catalunya ha rebut el fons documental del director i guionista català Jaime Camino. L'arxiu s'integrarà a la Biblioteca de Cinema per a la seva conservació i divulgació. La família del cineasta, que és qui l'ha cedit, ha explicat que Camino estaria molt orgullós de tenir-lo a la Filmoteca. Conté fotografies de rodatges, guions inèdits i correspondència. L'objectiu és afavorir l'estudi de l'autor i la seva obra durant períodes com la Guerra Civil. Hi ha material de pel·lícules com Els nens de Rússia, El llarg hivern, La campanada o Per la gràcia de Déu.

El llegat

En el fons fílmic de la Filmoteca de Catalunya, dipositat al Centre de Restauració i Conservació, ja s’hi troba bona part de la producció cinematogràfica de Jaime Camino en suport fotoquímic; en alguns casos negatius d’imatge i so i, en d’altres, còpies estàndard de projecció.

El fons documental que ara rep la Filmoteca de Catalunya consta de 49 caixes que complementen el fons fílmic de l’autor i servirà per afavorir i facilitar l’estudi integral de l’autor i la seva obra. Un dels objectius fonamentals d’aquesta donació és aconseguir la centralització del dipòsit de Jaime Camino i mantenir-ne així el valor cultural, a més d’enriquir el patrimoni fílmic català.  

El fons en suport fílmic es troba conservat en 14 caixes i conté els Betacams, VHS i DVD dels films següents: Los niños de Rusia, Largo invierno, Centauros, El puerto en mi ciudad, El balcon abierto, El toro, La campanada, Por la gracia de Dios, Dragon Rapide, Vieja memoriaFelices 30, Mi profesora particular, Largas vacaciones del 36, Haz lo que te de la gana, Puig, Mañana será otro día, España otra vez, Invierno en Mallorca, Luces y sombras, Teatre de les flors, El señor Puntilla y su criado Matti. Aquests materials s’integraran al Centre de Restauració i Conservació de la Filmoteca de Terrassa. 

L’obra de Camino ha plasmat, enriquit i transmès l’imaginari col·lectiu i la cultura d’un país, i s’ha centrat molt especialment en la Guerra Civil espanyola, que va esclatar l’any del seu naixement i que el director va tractar des de diverses perspectives.

 

El director i guionista, Primer Premi Gaudí d’Honor de l’Acadèmia del Cinema Català, Jaime Camino Vega de la Iglesia, va morir a Barcelona el 5 de desembre de 2015.

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat