Notícies

164 obres audiovisuals participen al VII Premi Solé Tura

soletura premi

La Fundació Uszheimer, la Fundació Pasqual Maragall i la productora Minimal Films, han convocat enguany el VII Premi Jordi Solé Tura, convidant les persones interessades en la producció de films perquè puguin donar a conèixer els seus treballs audiovisuals, de ficció o documentals, sobre els diferents aspectes de les malalties i condicions del cervell; amb especial atenció a les neurodegeneratives.

El proper 15 de setembre tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya la Gala on s'entregarà el guardó a les tres pel·lícules premiades i comptarà amb la participació de destacats membres de la cultura, la sanitat i els mitjans audiovisuals. L'objectiu és convertir la trobada en un entorn de visualització i normalització dels trastorns associats a les malalties del cervell i de qui les pateixen, tant siguin els mateixos malalts, els familiars o els cuidadors.

A la Gala es projectarà el documental a competició El solista de la orquestra d’Arantxa Echevarría, per donar visibilitat als treballs concursants. El segon documental que es podrà veure, fora de competició és My Beautiful Broken Brain, que comptarà amb la seva protagonista i directora Lotje Sodderland per presentar-lo. Produït per David Lynch, és un viatge profundament personal sobre la complexitat, la fragilitat i la meravella del cervell humà. La Lotje Sodderland sobreviu miraculosament a un accident cerebrovascular hemorràgic i es troba començant de nou en un món estrany, sense llenguatge ni lògica.

El Premi Solé Tura, dotat amb 3.000 euros, vol promoure la creació i alhora sensibilitzar a la societat sobre les malalties del cervell. L'objectiu és mostrar la realitat quotidiana dels pacients, les seves famílies, cuidadors i professionals que conviuen amb aquest tipus de condicions, i oferir a experts i estudiants de l'àmbit cinematogràfic l'oportunitat de mostrar els seus treballs audiovisuals. Després de sis edicions, el Premi Solé Tura s'ha convertit en una cita anual obligada per ajudar a sensibilitzar a la societat sobre les malalties neurodegeneratives, que actualment afecten 46 milions de persones a tot el món i a més de 800.000 a Espanya.

El jurat, que està presidit pel cineasta Albert Solé, fill de Jordi Solé Tura, i format per Gerard Batalla, psicòleg (Fundació Uszheimer), Manel Huerga, cineasta, Cristina Maragall, portaveu Fundació Pasqual Maragall, i Carla Subirana, cineasta, valorarà la qualitat creativa, l'enfocament innovador, el rigor científic i la solidesa argumental dels treballs presentats, i nomenarà a tres finalistes, que rebran premis per valor de 3.000€ (1.500€ per al primer, 1.000€ al segon i 500€ per al tercer classificat). Així com el Premi del Públic escollit per votació popular a través de la pàgina web.

Enguany, el número de pel·lícules que s’han presentat és de 164 treballs de tot el món, amb curts de Brasil, Espanya, França, Argentina, Índia, Itàlia i Irak, entre d’altres, que tracten temàtiques com la malaltia mental, el dany neurològic o la paràlisis cerebral. S’ha fet una selecció de 32 curts a competició que inclouen ficció, documental i animació i també estaran oberts al premi del públic que els podrà votar on line.

Sobre el Premi Solé Tura de Cinema sobre malalties i condicions del cervell
Albert Solé i la Fundació Uszheimer van crear el 2010 el Premi Solé Tura, que pren el nom del polític Jordi Solé Tura, amb l'objectiu de promoure la creació audiovisual i generar sensibilització social respecte a les persones que pateixen malalties del cervell. En els seus set anys d'història, gairebé 500 obres audiovisuals han participat en el Premi. Neus Rodríguez, presidenta de la Fundació Uszheimer, valora molt positivament aquesta resposta i considera que "aquests treballs ens ajuden a explicar més i millor alguns aspectes de les malalties del cervell que estan també oblidats, és molt important que la gent conegui aquestes malalties i l'esforç i treball que es realitza per tractar les seves conseqüències". 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat