Notícies

L’òpera prima de Carla Simón, Estiu 1993, triomfa als 10 Premis Gaudí

 estiuportada

Un palmarès per primer cop paritari reconeix el talent femení en 11 de les seves 22 categories.

Barcelona, 28 de gener de 2018

Estiu 1993 s’ha alçat com la gran guanyadora de la nit del cinema català, després de fer-se amb els premis a Millor pel·lícula, Millor direcció i Millor guió per Carla Simón. Aquesta òpera prima també s’ha endut els Gaudí a Millor actriu secundària per Bruna Cusí i a Millor muntatge per Ana Pfaff i Dídac Palou. Són cinc de les catorze categories a les que optava, que se sumen al Gran Premi del Jurat Internacional de la secció Generation Kplus del Festival de Berlín, el Fotogramas de Plata a la millor pel·lícula espanyola, els quatre premis Feroz —Millor film dramàtic, Millor direcció, Millor guió i Millor actor de repartiment — i la Bisnaga d’Or del Festival de Màlaga, entre d’altres reconeixements. Carla Simón competia en la categoria de Millor direcció amb Agustí Villaronga (Incerta glòria), Carlos Marques-Marcet (Tierra firme) i Isabel Coixet (La librería).

Incerta glòria, la pel•lícula amb el rècord de nominacions de la història dels Gaudí juntament amb Eva (2012), s’endú vuit dels setze premis als que optava, entre ells el de Núria Prims com a Millor protagonista femenina i el de Millor actor secundari per Oriol Pla. La pel·lícula d’Agustí Villaronga també ha recollit els guardons a Millor direcció de producció per Aleix Castellón; Millor fotografia per Josep Maria Civit; Millor vestuari per Mercè Paloma; Millor maquillatge i perruqueria per Alma Casal; Millor so per Fernando Novillo, Xavier Mas i Ricard Galceran; i Millors efectes especials/digitals per Manuel López Egea i Bernat Aragonés. Brava, dirigida per Roser Aguilar i La película de nuestra vida, escrita i dirigida per Enrique Baró i Ubach, competien amb Estiu 1993 i Incerta glòria com a candidates a Millor pel·lícula.

Carlos Marques-Marcet s’ha endut el premi a la Millor pel·lícula en llengua no catalana per Tierra firme, dos anys després de guanyar aquest mateix premi per 10.000 KM. També és la segona vegada per David Verdaguer, que guanya el seu segon Gaudí a Millor protagonista masculí novament sota la direcció de Marques-Marcet. Tierra firme competia amb Júlia ist d’Elena Martín, La llamada, de Javier Ambrossi i Javier Calvo, reconeguda amb el nou Premi del públic, i La librería, d’Isabel Coixet, que partia amb dotze nominacions i s’ha emportat finalment dues estatuetes: a la Millor direcció artística per Llorenç Miquel i a la Millor música original per Alfonso Vilallonga. El Premi Gaudí a la Millor pel·lícula europea ha estat per Dunkerke, dirigida i escrita per Christopher Nolan i produïda per Syncopy Production.

Paritat històrica en el palmarès

El talent de les dones ha estat reconegut amb onze premis Gaudí. A més de les dues categories d’interpretació femenina, enguany Carla Simón s’ha imposat a direcció i guió (Estiu 1993); Lucija Stojevic a documental (La Chana); Laura Ferrés a curtmetratge (Los desheredados); Sílvia Quer a pel·lícula per a televisió (La llum d’Elna); Anna Pfaff a muntatge (compartit amb Dídac Palou per Estiu 1993); Mercè Paloma  a vestuari (Incerta glòria), i Alma Casal a maquillatge i perruqueria (Incerta glòria). També és una productora, Valérie Delpierre (Inicia Films), qui ha estat al capdavant del Gaudí a la Millor pel·lícula, Estiu 1993. Aquestes estatuetes dibuixen per primer cop als Premis Gaudí un palmarès paritari, fruit d’unes nominacions en les quals les dones ja superaven el 40%.

Mercedes Sampietro ha estat distingida amb el Gaudí d’Honor-Miquel Porter en reconeixement a la seva extraordinària trajectòria cinematogràfica. El guardó, que ha recollit de mans de Juanjo Puigcorbé, Diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, ha reconegut anteriorment les carreres de Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016) i Josep Maria Pou (2017).

La recaptació del cinema català el 2017

El Gaudí a la Millor pel·lícula d’animació ha estat per Tadeu Jones 2: el secret del rei Mides. La producció d’Ikiru Films, dirigida per Enrique Gato i David Alonso, encapçala la recaptació espanyola del 2017, fregant els 18 milions d’euros i superant els 3 milions d’espectadors. Dels 103.721.266 € acumulats pel cinema espanyol l’any passat, gairebé un 40% (38.248.318 €) correspon a produccions catalanes, amb set títols que superen el milió d’euros a taquilla: Contratiempo, El Guardián invisible, La llamada, La librería, Abracadabra, Deep i Estiu 1993.

Palmarès 10 Premis Gaudí 2018

Millor Pel·lícula
Estiu 1993, dirigida i escrita per Carla Simón i produïda per Inicia Films i Avalon PC.

Millor Pel·lícula en llengua no catalana
Tierra firme, dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per Carlos Marques-Marcet i Jules Nurrish i produïda per Lastor Media i Vennerfilms.

Millor Direcció
Carla Simón per Estiu 1993.

Millor Guió
Carla Simón per Estiu 1993.

Millor Protagonista Femenina
Núria Prims per Incerta glòria.

Millor Protagonista Masculí
David Verdaguer per Tierra firme.

Millor Direcció de Producció
Aleix Castellón per Incerta glòria.

Millor Pel·lícula Documental
La Chana, dirigida i escrita per Lucija Stojevic i produïda per Noon Films.

Millor Curtmetratge
Los desheredados, dirigit i escrit per Laura Ferrés i produït per Inicia Films.

Millor Pel·lícula per a Televisió
La llum d'Elna, dirigida per Sílvia Quer, escrita per Margarita Melgar i produïda per Distinto Films, Televisió de Catalunya, Bohemian Films, Radio Télévision Suisse, Producciones Cibeles i Televisión Española.

Millor Pel·lícula d’Animació
Tadeu Jones 2: el secret del rei Mides, dirigida per Enrique Gato i David Alonso, escrita per Jordi Gasull, Javier Barreira i Neil Landau i produïda per Ikiru Films.

Millor Direcció Artística
Llorenç Miquel per La librería.

Millor Actriu Secundària
Bruna Cusí per Estiu 1993.

Millor Actor Secundari
Oriol Pla per Incerta glòria.

Millor Muntatge
Ana Pfaff i Dídac Palou per Estiu 1993.

Millor Música Original
Alfonso Vilallonga per La librería.

Millor Fotografia
Josep M. Civit per Incerta glòria.

Millor Vestuari
Mercè Paloma per Incerta glòria.

Millor So
Fernando Novillo, Xavier Mas i Ricard Galceran per Incerta glòria.

Millors Efectes Visuals
Manuel López Egea i Bernat Aragonès per Incerta glòria.

Millor Maquillatge i Perruqueria
Alma Casal per Incerta glòria.

Millor Pel·lícula Europea
Dunkerque, dirigida i escrita per Christopher Nolan i produïda per Syncopy Production. 

Premi Especial del Públic

La llamada, dirigida per Javier Ambrossi i Javier Calvo i produïda per Lo Hacemos Y Ya Vemos, Sábado Películas i Apache Films

 

Recompte certificat per D. Juan A. Andújar Hurtado, Notari de Barcelona, a 23 de gener de 2018.

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat