Notícies

Media Antena Catalunya presenta la MFDB (Media Films Data Base)

Es tracta d'una base de dades online pensada per apropar el programa MEDIA de la Unió Europea, tot oferint informació de les pel·lícules que han rebut l'ajut de MEDIA i relacionant-la amb el talent vinculat, la presència a festivals destacats, els guardons aconseguits i la distribució internacional.

El projecte de la MFDB neix amb la intenció d’apropar el Programa MEDIA, no només als professionals de la indústria de l’audiovisual, sinó també al públic en general (ciutadans europeus, periodistes, investigadors, estudiants de cinema, programadors de festivals...). Actualment compta amb més de 800 títols, dels quals més de 130 són produccions catalanes. Cobreix més de 40 festivals i mercats, recull 35 guardons i ofereix més de 500 tràilers i 2.500 fotografies. És possible accedir a informació de professionals de més de 600 empreses (productors i distribuïdors) en un total de 32 països. Aquestes xifres, però, continuaran creixent. La MFDB és una eina viva, que s’actualitza dia a dia afegint les darreres estrenes, participació a mercats, guardons i altres informacions sobre els títols de la família MEDIA. MEDIA Antena Catalunya té l'orgull, a més, de poder comptar ja amb el suport d'altres Antenes i Desks MEDIA, que s'han sumat al projecte enriquint-lo amb dades dels seus territoris, col·laborant en crear una MFDB cada dia més completa.


Una eina catalana d'abast internacional

Gestat i gestionat des de MEDIA Antena Catalunya, amb la col·laboració del nostre partner, l’ICIC, la MFDB posa especial èmfasi en la internacionalització dels projectes MEDIA catalans. La MFDB distingeix les produccions catalanes, oferint una accessibilitat anteriorment inexistent dins dels llistats de resultats del programa MEDIA. Per facilitar encara més la visibilitat, la MFDB disposa d’un menú específic en portada per les produccions catalanes. També hi ha un altre menú dedicat a les produccions dels altres països.


Una porta a l'accessibilitat de les dades del cinema europeu

La informació relacionada amb els resultats del Programa MEDIA és d'accés públic a partir dels arxius existents de cada convocatòria, que es publiquen a la web oficial del programa MEDIA, i que s'envien a totes les oficines MEDIA per mitjà de l'EACEA. Tot i així, aquesta informació només estava disponible, fins ara, en llistats de fulls de dades. Amb la MFDB aquesta informació és ara accessible als usuaris d'una forma clara, relacionant la repercussió real de les pel·lícules a festivals i premis; possibilitant la cerca d'informació de forma fàcil i ràpida; i la vinculant-la amb el seu talent i alhora que s'integren els recursos audiovisuals de cada film, com ara el tràiler o un enllaç amb la productora. La MFDB mostra els tipus d'ajuts i convocatòries MEDIA en les que han participat les diferents produccions, els països on s'ha distribuït les pel·lícules amb el suport del programa MEDIA, la quantitat rebuda en concepte d'ajut, els detalls de la pel·lícula, la sinopsi, el pòster, fotografies, el tràiler, seleccions a festivals i premis rebuts. D'aquesta manera, la MFDB aporta un espai d'accessibilitat a tota aquesta informació, de forma clara i relacionada, i mostra la repercussió del programa MEDIA en el cinema europeu, tot esdevenint una eina de consulta, recerca i promoció de valor incalculable.


L'aposta per les noves tecnologies

Al segle XXI és essencial poder mesurar l’impacte d’allò que estem fent. La MDFB, en format digital i disponible mundialment a través de la xarxa, permetrà arribar, d’una manera ràpida i fiable, a informació relacionada amb les pel·lícules que han obtingut el suport de MEDIA. L’eina de recerca avançada ens permetrà establir relacions creuades a través d’una referència. Per exemple, totes les pel·lícules que han rebut l'ajut MEDIA al desenvolupament seleccionades al Festival de Cinema de Cannes. Amb aquesta mena d’informació, les estadístiques es podran extreure d’una forma més convenient, i podran ajudar a respondre preguntes sobre l’impacte del Programa, tot mostrant la importància econòmica de la indústria audiovisual.

Les pel·lícules amb ajut MEDIA han assistit als festivals de cinema més importants, com són Cannes o Berlín, i han rebut nombrosos guardons, entre els quals destaquen els premis LUX del Parlament Europeu, els César francesos, els Goya espanyols o, fins i tot, els Oscars de Hollywood; però tot aquest glamour de la catifa vermella repercuteix després positivament en finalitats comercials i promocionals.  Aquesta base de dades proveeix d’informació de fàcil accés, i està basada en una eina modular que pot ser personalitzada i actualitzada a mesura que el Programa i la informació evolucionen. Les dades, a més, es poden compartir a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Totes les dades presents a la MFDB estan subjectes a una llicència Creative Commons que permet copiar, distribuir i transmetre la informació, adaptar-la i fins i tot utilitzar-la per a usos comercials derivats, sempre i quan se n'atribueixi la font (i no estigui subjecte a drets d'autors de tercers, com és el cas dels pòsters, tràilers o fotografies de les pel·lícules presents a la MFDB).

La MFDB és una iniciativa de l'oficina MEDIA Antena Catalunya que ha estat possible gràcies al programa MEDIA de la Unió Europea i a l'Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya.

Podeu consultar la MFDB a  http://www.mfdb.eu

MEDIA Antena Catalunya
 http://www.antenamediacat.eu/blog
 http://twitter.com/#!/MEDIABCN
 http://www.facebook.com/antenamediacat 

 

bannerweb candidatesxiii

@academiacinecat