Cinema Catalunya (Ribes de Freser)

Història del cinema

L’origen del cinema Catalunya de Ribes de Freser es troba l’any 1900, quan s’inaugura sota el nom de Teatre Taga, propietat del Sr. Nicolàs Vilageliu i Mallol que el va remodelar durant l’any 1903. En morir, sense descendència directa, l’hereta la seva neboda, Antònia Vilageliu, com a teatre-cafè. Durant els anys vint i trenta funciona sota el nom de Foment acollint teatre, concerts i ball els diumenges a la nit, mentre que les sessions de cinema mut eren animades per la música d’una pianola. Tanmateix no és l’única opció pels habitants de Ribes, competia amb el cinema de la Cooperativa, actual Casal de Cultura, formada pels treballadors, amb seu al Carrer Eres número 6.

L’abril de 1932 el Foment pren el nom de Casal Ribetà i deixa entrar el cinema sonor a la seva sala amb la projecció de la pel·lícula Un hombre de suerte, producció nord-americana dirigida pel cineasta espanyol Benito Perojo.

L’any 1955 l’Anuario de Cine Español ratifica que a Ribes de Freser hi ha dos cinemes: el cinema Casal Ribetà que passa a dir-se Salón Catalunya, amb 510 localitats, i el Puigmal, l’antic cinema de la Cooperativa. L’any 1956 el propietari del cinema passa a ser el Sr. Joan Tarruella i entra a treballar com a operador el Sr. Eugeni Casals. La sala pren llavors el nom que ha perdurat fins avui: Cinema Catalunya.

El 1970, Eugeni Casals assumeix la titularitat del cinema i inicia una posada al dia del local. Destaca especialment la remodelació del sostre i la instal·lació d’una rampa al pati de butaques amb l’objectiu de millorar la visibilitat. S’adquireixen 315 butaques del model Sudan Cònsul.

Següents remodelacions importants arriben l’agost de 1996 amb l’adquisició d’un projector DSSA VI-C amb llanterna XENON DSSA Tipus x 2.500 i el maig de 2002 amb la decisiva millora del so –el sistema Rack Dolby- i també la remodelació dels seients: 180 butaques Excaray.

El 2003 es crea el cineclub Amics del Cinema de la Vall de Ribes i es fa soci de la Federació Catalana de Cineclubs. Eugeni Casals, propietari del cinema des de feia quaranta anys, es jubila l’any 2008 i els Amics del Cinema de la Vall de Ribes inicien la campanya per salvar el cinema, a través de l’ampliació de socis de l’entitat i promovent tasques de voluntariat per tal que la sala pugui tirar endavant. L’any següent, el 2009, l’associació assumeix la gestió de la sala per mitjà d’un conveni amb l’Ajuntament de Ribes que llogarà l’equipament al propietari per transformar-lo en un espai d’ús públic i es reobre el Cinema Catalunya com a sala pública de projeccions cinematogràfiques.

L'actualitat

L’any 2014 s’organitza la primera edició del Festival Gollut i el 2015 la sala de projecció del Cinema Catalunya es remodela mitjançant la instal·lació d’un DCP 2K adquirit per l’Ajuntament de Ribes i la Diputació de Girona i apadrinat durant la seva inauguració per la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, la Sra. Isona Passola.

El 2017 s’hi inicien les projeccions del Cicle Gaudí, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ribes de Freser, i l’any 2018 el cinema signa el contracte d’adhesió al programa Filmoxarxa que gestiona la Filmoteca de Catalunya.

L’any següent, 2019, el cinema rep el premi Ripollès Líders 2018 en la categoria Projecció ecològica cultural popular 2018 i també se signa un acord amb Apropa Cultura, que reconeix el Catalunya com el primer cinema d’aquesta xarxa que treballa amb persones en risc d’exclusió social o amb discapacitats físiques o mentals. El Sr. Sergi Díaz esdevé el president de l’associació.

Després d’uns mesos tancat arran de la pandèmia de la Covid-19, la sala reobre el 6 de juny de 2020 amb sessions numerades a partir de la primera fila de butaques, la número 13. El setembre del 2020 la sala torna a quedar inclosa al Registre d’Empreses Audiovisuals de Catalunya, en la secció d’empreses d’exhibició cinematogràfica.

Dades i curiositats:

  • Nom actual: Cinema Catalunya
  • Adreça: Carrer Major 19, baixos, Ribes de Freser
  • Nom original: Teatre Taga
  • Any d’inici de les projeccions: No documentada, entre 1900 i 1904
  • Capacitat original: 510 persones (aprox.)
  • Capacitat actual: 180 persones
  • Una curiositatSi compres una entrada avui pel Cinema Catalunya de Ribes i vols seure a primera fila, t’adjudicaran un seient de la fila número 13. No és un error ni un desafiament a la malastrugança, sinó que les butaques actuals, instal·lades el 2002, procedeixen del cinema del Cinema Grido, d’Olot i només s’adaptaven a la inclinació de la sala a partir de la fila 13. 

bannerweb candidatesxiii